Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Cine a fost despăgubit după…

Cine a fost despăgubit după 7 aprilie 2009?

Viceministrul Justiției, Vladimir Grosu, a prezentat rezultatele activității Comisiei pentru identificarea și despăgubirea victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009

Pe parcursul celor două luni de când și-a reluat activitatea, Comisia guvernamentală pentru identificarea persoanelor civile și a colaboratorilor organelor de drept care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 și recuperarea prejudiciului cauzat acestora a examinat și avizat pozitiv 116 cereri depuse de victimele protestelor de acum trei ani. Printre acestea se numără 73 de persoane civile și 43 de colaboratori ai organelor de menținere a ordinii publice. Precizarea a fost făcută de viceministrul Justiției, Vladimir Grosu, într-o conferință de presă în care a prezentat primele rezultate ale activității acestei comisii, după ce ieri, printr-o Hotărâre de Guvern, au fost alocate 632 de mii de lei pentru despăgubirea tuturor celor 116 petiționari.

Spre exemplu, printr-o Hotărâre similară adoptată 15 octombrie 2010, Guvernul a alocat 222,7 mii lei pentru recuperarea prejudiciului cauzat unui număr de 18 victime ale evenimentelor din 7 aprilie 2009.

De această dată, Comisia a ținut seama de eventuale probleme întâmpinate de petiționari până în prezent la depunerea dosarelor sau gravitatea prejudiciului cauzat acestora în urma evenimentelor din 7 aprilie. Astfel, membrii Comisiei au aprobat propunerea Ministerului Finanțelor privind acordarea unei indemnizații unice în valoare de 5 mii de lei, iar în cazurile grave, luând în considerație consecințele suferințelor psihice și fizice – de 7 mii de lei. Cererile persoanelor civile au fost examinate în prealabil de Centrul de reabilitare a victimelor torturii ”Memoria”, ca membru al Comisiei din partea societății civile, iar cele ale colaboratorilor organelor de drept – de Ministerul de Interne. De asemenea, pentru a acumula informațiile necesare verificării acestor cereri, Comisia a solicitat și examinat informațiile prezentate de Direcția Agent Guvernamental din Ministerul Justiției, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Serviciul Protecție și Pază de Stat, Departamentul de Administrare Judecătorească, Procuratura Generală și Ministerul Educației.

Nu au fost excluse nici dosarele celor care, deși au fost despăgubiți anterior, continuă să întâmpine anumite probleme. Membrii Comisiei au decis să propună Guvernului alocarea mijloacelor necesare pentru acordarea unor indemnizații unice a câte 5 mii de lei, deoarece aceste persoane necesită ajutor în continuare.

În context, Vladimir Grosu a ținut să sublinieze că, competențele Comisiei nu le pot substitui pe cele ale organelor de urmărire penală și ale instanțelor de judecată, singurele în drept să recunoască calitatea de victimă și să aprecieze mărimea compensației pentru repararea prejudiciului moral și material. Indemnizațiile unice acordate victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009 trebuie tratate ca un ajutor financiar din partea statului, a adăugat viceministrul Justiției.

Menționăm, de asemenea, că statutul Comisiei pentru identificarea și despăgubirea victimelor evenimentelor din aprilie 2009 este unul permanent. Cererile depuse după data de 30 martie 2012, precum și cele care necesită o atenție deosebită, vor fi examinate în ședințele următoare.

Conform regulamentului adoptat prin Hotărârea Guvernului, din componența nominală a Comisiei fac parte ministrul Justiției, Oleg Efrim, în calitate de președinte al acesteia, precum și viceministrul Justiției, Vladimir Grosu, viceministrul de Interne, Iurie Cheptănaru, viceministrul Muncii, Ana Vasilachi, viceministrul Sănătății, Gheorghe Țurcanu, viceministrul Finanțelor, Maria Cărăuș, viceministrul Educației, Loretta Handrabura, secretarul adjunct al Guvernului, Anatolie Onceanu, directorul Centrului pentru Drepturile Omului, Anatolie Muntean, directorul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, Vanu Jereghi, și directorul Centrului pentru reabilitarea victimelor torturii ”Memoria”, Ludmila Popovici. Secretar al comisiei este Sergiu Gurduza, consultant la Ministerul Justiției.